Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Фільм «Тарас Бульба»: у кожного - своя правда

Останнє оновлення (Середа, 28 квітня 2010, 09:15) Написав user09 Середа, 28 квітня 2010, 09:15

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Новини. Фільм "Тарас Бульба": у кожного - своя правда На честь 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя відбулася прем'єра історичного блокбастера «Тарас Бульба», який зняв режисер Володимир Бортко. Знайома всім зі школи історія про те, як старий козак Бульба не пошкодував за зраду Вітчизни навіть свого сина, сьогодні сприймається трохи інакше, ніж на уроках літератури.

«Тарас Бульба» - красиве , але жорстке кіно. Вражають батальні сцени і грубувата романтика зустрічей Андрія з польської красунею. Однак тортури і страту козаків і особливо старшого сина Остапа, показані вже дуже ретельно. Що бентежить - при всьому гаданому реалізмі бою, в останній момент, де герой, здається, повинен захріпеть і віддати Богові душу, він раптом вибухає пристрасною промовою. Так, саме такі слова вклав йому в уста Гоголь, але посеред фільму це виглядає дивно ...

У ролі Тараса Бульби - чудовий Богдан Ступка; Андрій, молодший син Бульби - Ігор Петренко; Остап, старший син Бульби - Володимир Вдовиченков; Панночка - Магда Мельцаж (Бортко наполіг, щоб у фільмі знімалася саме польська актриса). Козаками з Січі призначені Володимир Ільїн, Юрій Беляєв, Михайло Боярський.

Новини. Фільм "Тарас Бульба": у кожного - своя правда

Володимир Бортко говорив про те, що показав, в першу чергу, не конкретну історію, а легенду.

& mdash ; Я не намагався максимально відповідати написаному літературного варіанта, хотів показати те, що, мені здається, хотів сказати автор, - сказав Володимир Бортко і підняв знайомий нам зі школи одвічне запитання про те, хто кого зрадив. & mdash ; У мене однозначну відповідь, як і у Гоголя: винен Андрій. За що батько його і вбив. Все це сумно, але, по-моєму, він вчинив правильно. Тарас плаче над убитим сином, але є речі, які робити не можна. Можна робити все, що завгодно, але не можна зраджувати Батьківщину ...

До речі, Богдан Ступка зізнавався журналістам, що не зміг би вчинити, як його герой. Ігор Петренко отримав би наганяй від вчительки російської літератури, якщо б висловився років двадцять тому на уроці так, як зараз перед журналістами:
- Мені Андрій дуже близький духовно. Я не вважаю його абсолютним зрадником. Зрада буває різним: Андрій приніс хліб коханій дівчині, став на її захист ... Але в результаті назва йому одне - зрада. Андрій зробив крок свідомий, не злякавшись смерті, перейшов на бік противника. Вибрав смерть заради кохання. У цьому і є трагедія і драма людська.

Новини. Фільм "Тарас Бульба": у кожного - своя правда

Зйомки блокбастера тривали 3 роки і проходили Криму, Києві, Кам'янець-Подільському, Варшаві. Головною майданчиком для зйомок став острів Хортиця, на якому була побудовані декорації Запорізької січі. Автори прагнули відтворити атмосферу: ретельно реконструювали костюми і зброю тих часів. Крім облачення головних героїв потрібно було створити 2000 костюмів для 1000 акторів масовки.

Статистика